Δημήτρης Μέμμος, MD, MSc, PhD (c) | Πανεπιστημιακός Υπότροφος

Δημήτρης Μέμμου | Ειδικευόμενος Ουρολόγος της Α' Ουρολογικής Κλινικής Α.Π.Θ.

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του (πτυχίο Ιατρικής) στην Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ. το 2013. Εργάστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Ο Άγιος Δημήτριος» ως ειδικευόμενος ιατρός Χειρουργικής Κλινικής (2014-2015). Ολοκλήρωσε την ειδικότητα του ως Χειρουργός Ουρολόγος στην Α' Ουρολογική κλινική ΑΠΘ του νοσοκομείου «Γ. Γεννηματάς» το 2019. Από το 2020 εργάζεται ως Πανεπιστημιακός υπότροφος στην Α' Ουρολογική κλινική ΑΠΘ στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».
Το 2020 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του με αντικείμενο την ιατρική μεθοδολογία της έρευνας (MSc, Medical Research Methodology) παραθέτοντας τη διπλωματική εργασία με τίτλο: «Αξιολόγηση την χρησιμότητας της αντιβιοτικής προφύλαξης πριν από εξωσωματική λιθοθρυψια σε ασθενείς με στείρα ούρα – μία συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση» η οποία δημοσιεύτηκε σε έγκριτο Ευρωπαικό περιοδικό (Evaluating the utility of antibiotic prophylaxis prior to ESWL in patients with sterile urine: a systematic review and meta-analysis, MinervaUrolNephrol).
Από το 2018 είναι υποψήφιος διδάκτωρΕνδοουρολογίας του ΑΠΘ και πραγματοποιεί τη διδακτορική διατριβή με τίτλο: «Μελέτη της επίδρασης τριών ενδοουρολογικών επεμβάσεων νεφρολιθοθρυψίας στην πρόκληση οξείας νεφρικής βλάβης» έχοντας ήδη πραγματοποιήση μία δημοσίευση πάνω στο θέμα σε έγκριτο ξενόγλωσσο περιοδικό («Are endourological procedures for nephrolithiasistreatmentassociatedwithrenalinjury? A review ofpotential mechanisms and novel diagnostic indexes», Clinical Kidney Journal).
Εξειδίκευση και αντικείμενο ενδιαφέροντός του αποτελέι η Ενδοουρολογία για τη θεραπεία της Λιθίασης Ουροποιητικού με χρήση laser και η Λαπαροσκοπική Χειρουργική. Η χειρουργική του εκπαιδευση πραγματοποιήθηκε από πανευρωπαικά πιστοποιημένους χειρουργούς ενδοουρολογίας και λαπαροσκοπικής χειρουργικής. Είναι κάτοχος Ευρωπαικής πιστοποίησης για την χειρουργική αντιμετώπιση της λιθίασης (ESTN). Έχει ολοκληρώσει επιτυχώς εκπαιδευτικά μαθήματα Διαδερμικής Νεφρολιθοθρυψίας (PCNL) και Ελάχιστα Επεμβατικής Διαδερμικής Νεφρολιθοθρυψίας (mini-PCNL) για την αντιμετώπιση της νεφρολιθίασης που χαίρουν Ευρωπαικής πιστοποίησης.
Έχει μεγάλη χειρουργική εμπειρία σε όλο το εύρος των ουρολογικών επεμβάσεων με ιδιαίτερη έμφαση στην Ενδοουρολογία για την αντιμετώπιση της λιθίασης ουροποιητικού με χρήση laser όπου έχει συμμετάσχει και έχει πραγματοποιήσει πάνω απο 500 Ενδοουρολογικές επεμβάσεις.
Όσον αφορά το ερευνητικό και ακαδημαικό του έργο, έχει συμμετάσχει ως ερευνητής σε δυο παγκόσμιες πολυκεντρικές μελέτες και σε 6 τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες στην Ελλάδα. Το έργο αυτό αντικατοπτρίζεται στις πάνω από 10 δημοσιεύσεις σε ελληνικά και ξένα περιοδικά όπως επίσης και στις παρουσιάσεις τους σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια εκ των οποίων ένα βραβεύθηκε με το πρώτο βραβείο «Chemie» για την καλύτερη παρουσίαση το 2018. Έχει πραγματοποιήσει ομιλίες σε συνέδρια και μετεκπαιδευτικά μαθήματα και έχει τελέσει ως εκπαιδευτής σε δύο Workshop Ενδοουρολογίας για τη χειρουργική αντιμετώπιση της λιθίασης στα πλαίσια του Ουρολογικού συνεδρίου Βορείου Ελλάδος. Επίσης τελεί ως κριτής σε ξενόγλωσσο περιοδικό (Peer-Reviewer, Journal of Medical Case Reports).