Διουρηθρική αφαίρεση όγκου κύστης

Διουρηθρική αφαίρεση όγκου κύστης

Τι έιναι η TURB;

Είναι η χειρουργική επέμβαση δια μέσου της ουρήθρας κατά την οποία αφαιρείται κομμάτι ιστού (συνήθως κάποιος θηλωματώδης όγκος) από το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης.

Πότε γίνεται TURB;

Η επέμβαση αυτή γίνεται για τη διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση του επιφανειακού καρκίνου της ουροδόχου κύστης.

Τι προετοιμασία χρειάζεται για την επέμβαση;

Η τυπική προετοιμασία γίνεται μέσα στην κλινική. Ο τυπικός προεγχειρητικός έλεγχος που θα υποβληθείτε περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Αν παίρνετε κάποια αντιπηκτικά φάρμακα θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό της κλινικής. Θα σας δοθούν οδηγίες για τη διακοπή τους κάποιες μέρες πριν την επέμβαση και αν χρειαστεί για την αντικατάσταση τους από ενέσεις ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους.

Θα πρέπει παράλληλα, πριν την επέμβαση, να έχουν κατατεθεί για λογαριασμό σας φιάλες αίματος.

Αυτό μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε Δημόσιο Νοσοκομείο, που διαθέτει τμήμα αιμοδοσίας, αρκεί να δηλωθεί το ονοματεπώνυμο σας και η Κλινική στην οποία θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση. Ο ακριβής αριθμός των φιαλών θα καθοριστεί από τον ιατρό της Κλινικής και θα ενημερωθείτε σχετικά.

Τι γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης;

Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία. Αρχικά, τοποθετούνται τα πόδια σε γυναικολογική θέση, αποστειρώνεται η περιοχή των γεννητικών οργάνων και λιπαίνεται η ουρήθρα. Εισάγεται κάμερα διαμέσου της ουρήθρας, εντοπίζονται οι βλάβες και εξαιρούνται με εργαλείο που εφαρμόζει επάνω στην κάμερα. Το εργαλείο αυτό χρησιμοποιεί θερμότητα για την εκτομή του παθολογικού ιστού. Στη συνέχεια καυτηριάζεται η περιοχή της εκτομής για την πρόληψη της αιμορραγίας. Υπάρχει και η πιθανότητα ο χειρουργός να λάβει βιοψίες και από περιοχές που εμφανίζονται ως ύποπτες για κακοήθεια. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται καθετήρας μέσω του οποίου εφαρμόζονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό σε συνεχή βάση.

Η παραμονή στην κλινική εξαρτάται από την έκταση της βλάβης και κατά μέσο όρο υπολογίζεται στις 3 ημέρες.

Ο καθετήρας αφαιρείται συνήθως την επόμενη μέρα της επέμβασης.

Τι θα συμβεί μετά την επέμβαση;

Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση υπάρχει πιθανότητα στα ούρα σας να εμφανίζεται αίμα. Η παραμονή αίματος στα ούρα ίσως καθυστερήσει την αφαίρεση των συνεχών πλύσεων ή την απομάκρυνση του καθετήρα.

Με το εξιτήριο σας θα λάβετε και γραπτές οδηγίες για:

  • την αντιβιοτική αγωγή που θα λάβετε
  • το πως θα παραλάβετε την ιστολογική έκθεση του ιστοτεμαχίου που λήφθηκε
  • τι επανέλεγχος απαιτείται για το επόμενο διάστημα
  • το χρονικό διάστημα που χρειάζεται να απέχετε από σωματική καταπόνηση
  • όπως επίσης και την ανάγκη για άφθονη λήψη υγρών

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό της κλινικής για την επανέναρξη της αντιπηκτικής αγωγής. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις η επέμβαση πρέπει να επαναληφθεί σε 2 με 6 εβδομάδες. Αυτό καθορίζεται από το μέγεθος του όγκου ή το ιστολογικό αποτέλεσμα.

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενούς;

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση.

Στις περιπτώσεις που διαγνωσθεί επιφανειακός καρκίνος, ο ασθενής παρακολουθείται με πρόγραμμα επανελέγχου το οποίο περιλαμβάνει συχνές κυστεοσκοπήσεις.

Σε λίγους ασθενείς είναι ωφέλιμες και οι εγχύσεις χημειοθεραπευτικής ουσίας στην ουροδόχο κύστη μέσω καθετήρα. Αυτό καθορίζεται από το ιστολογικό αποτέλεσμα. Αν η ιστολογική εξέταση αναδείξει κάποιο διηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης ο γιατρός της Κλινικής θα σας ενημερώσει για τις θεραπευτικές επιλογές που είναι κατάλληλες για εσάς.

Όσον αφορά στη διατροφή μετά την επέμβαση, θα πρέπει:

  • να λαμβάνετε περίπου στα 1500ml υγρών την ημέρα
  • να αποφεύγετε τη λήψη καφέ
  •   να αποφεύγετε το αλκοόλ που ενδέχεται να προκαλέσουν ερεθιστικά συμπτώματα.

Αν η ιστολογική αναδείξει κάποιο θηλωματώδη όγκο της κύστης είναι επιβεβλημένη η διακοπή του καπνίσματος, που μειώνει αποδεδειγμένα την υποτροπή της νόσου.