Κρυψορχία

Κρυψορχία

Τι είναι η κρυψορχία;

Κρυψορχία είναι η απουσία του ενός ή και των δύο όρχεων από τη φυσιολογική τους θέση, δηλαδή το όσχεο. Η ορχεοπηξία είναι η ενδεδειγμένη χειρουργική αποκατάσταση της κρυψορχίας, όταν ο όρχις δεν βρίσκεται στη φυσιολογική του θέση, δηλαδή μέσα στο όσχεο. Η επέμβαση αυτή πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση πριν τους πρώτους 18 μήνες ζωής του νηπίου διότι διαφορετικά ο όρχις καταστρέφεται. Σε μεγαλύτερες ηλικίες η ορχεοπηξία γίνεται όταν ο όρχις κρίνεται ακόμα βιώσιμος και είναι απαραίτητη για την καλύτερη παρακολούθηση του όρχι μιά και στην κρυψορχία τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου στον όρχι είναι αυξημένα.

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Η προετοιμασία περιλαμβάνει το βασικό προεγχειρητικό έλεγχο, δηλαδή εξετάσεις αίματος και ακτινογραφία θώρακος.

Ο ασθενής πρέπει να τηρήσει τις βασικές προεγχειρητικές οδηγίες:

 • να είναι νηστικός για 8 ώρες πριν το χειρουργείο
 • και να μην έχει πιει ούτε νερό την ημέρα του χειρουργείου.

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία. Στις περισσότερες περιπτώσεις ο όρχις εντοπίζεται μέσα στο βουβωνικό κανάλι. Με μια τομή ψηλά στη βουβωνική χώρα εντοπίζεται και παρασκευάζεται ο όρχις και υπόλοιπα στοιχεία που τον συνοδεύουν (αγγεία, λεμφαγγεία, νεύρα και σπερματικός πόρος). Για την αναγνώριση των ανατομικών στοιχείων του όρχι είναι απαραίτητη η χρήση ειδικών μεγεθυντικών γυαλιών ή καλύτερα χειρουργικού μικροσκοπίου. Στη συνέχεια παρασκευάζεται η θήκη του μέσα στο όσχεο και ο όρχις καθηλώνεται με ράμμα όσο το δυνατόν χαμηλότερα μέσα στο όσχεο. Όταν ο όρχις δεν εντοπίζεται στο βουβωνικό κανάλι, τότε ο εντοπισμός του γίνεται συνήθως λαπαροσκοπικά ή σπανιότερα με ανοιχτή επέμβαση στην κοιλιά. Ο όρχις εντοπίζεται, παρασκευάζεται και τοποθετείται δια μέσω του βουβωνικού καναλιού ξανά μέσα στο όσχεο αν αυτό είναι εφικτό. Ο μέσος όρος νοσηλείας είναι 1-2 μέρες για τη λαπαροσκοπική ή βουβωνική προσπέλαση και 4-5 μέρες εάν χρειαστεί να ανοιχτεί η κοιλιά.

Μετά την επέμβαση

 1. Παίρνοντας εξιτήριο θα λάβετε οδηγίες:
 2. Για την αντιβίωση που θα λάβετε μετεγχειρητικά.
 3. Για τη μετεγχειρητική φροντίδα του τραύματος.
 4. Αν υπάρχουν μη απορροφήσιμα ράμματα θα πρέπει να τα αφαιρέσετε σε 7 με 10 ημέρες μετά το χειρουργείο.

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενή;

Συνηθισμένες επιπλοκές της ορχεοπηξίας είναι:

 1. Η τοποθέτηση του όρχι σε υψηλότερη θέση από ότι θα έπρεπε λόγω μη καλής παρασκευής των ανατομικών στοιχείων του ή λόγω μη καλής καθήλωσής του μέσα στο όσχεο.
 2. Ατροφία του όρχι λόγω κακής του αιμάτωσης μετεγχειρητικά.
 3. Η από λάθος διατομή του σπερματικού πόρου.
 4. Οίδημα και διόγκωση του οσχέου.
 5. Υδροκήλη

Η πλήρης επούλωση του τραύματος συνήθως γίνεται σε 10-12 ημέρες και η πλήρης ανάρρωση μπορεί να χρειαστεί 2-3 εβδομάδες, μέχρι να επιστρέψετε στην πλήρη δραστηριότητα σας.