Νεφρεκτομή

Νεφρεκτομή

Τι είναι η νεφρεκτομή;

Είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρος ή ένα τμήμα του νεφρού. Στην πρώτη περίπτωση η επέμβαση ονομάζεται ριζική ενώ στην δεύτερη μερική νεφρεκτομή.

Πότε γίνεται νεφρεκτομή;

Συνήθως νεφρεκτομή γίνεται για τον καρκίνο του νεφρού. Πιο σπάνια νεφρεκτομή γίνεται σε φλεγμονές ή σε σοβαρές τραυματικές κακώσεις του νεφρού.

Η νεφρεκτομή μπορεί να γίνει σε έναν ανενεργό νεφρό που προκαλεί λοιμώξεις λόγω στάσης των ούρων.

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Η τυπική προετοιμασία γίνεται μέσα στην κλινική. Ο τυπικός προεγχειρητικός έλεγχος που θα υποβληθείτε περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφία θώρακος και ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Αν παίρνετε κάποια αντιπηκτικά φάρμακα θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό της κλινικής. Θα σας δοθούν οδηγίες για την διακοπή τους κάποιες μέρες πριν την επέμβαση και αν χρειαστεί για την αντικατάσταση τους από ενέσεις ηπαρίνης χαμηλού μοριακού βάρους.


Θα πρέπει παράλληλα, πριν την επέμβαση, να έχουν κατατεθεί για λογαριασμό σας φιάλες αίματος.

Αυτό μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε Δημόσιο Νοσοκομείο, που διαθέτει τμήμα αιμοδοσίας, αρκεί να δηλωθεί το ονοματεπώνυμο σας και η Κλινική στην οποία θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση. Ο ακριβής αριθμός των φιαλών θα καθοριστεί από τον ιατρό της Κλινικής και θα ενημερωθείτε σχετικά.

Τι γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης;

H επέμβαση μπορεί να γίνει ανοικτά (με τομή στο δέρμα) ή λαπαροσκοπικά, με γενική αναισθησία. Συνήθως χρειάζεται να τοποθετηθεί και ένας ουροκαθετήρας.

 • Στην ανοικτή επέμβαση γίνεται μια τομή στο δέρμα ώστε να μπορεί ο χειρουργός να έχει πρόσβαση στον νεφρό.
 • Στην λαπαροσκοπική μέθοδο γίνονται κάποιες μικρές τομές στο δέρμα από τις οποίες εισέρχονται η κάμερα, η οποία μεταφέρει μια εικόνα υψηλής ευκρίνειας σε μια οθόνη και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο γιατρός και οι συνεργάτες του (συνήθως 2) για να κάνει την χειρουργική επέμβαση.

 

 • Στην ριζική νεφρεκτομή ο χειρουργός αφαιρεί ολόκληρο το νεφρό μαζί με το λίπος που φυσιολογικά τον περιβάλει.
 • Στην μερική νεφρεκτομή αφαιρείται μόνο το τμήμα του νεφρού που πάσχει.

Ο χρόνος παραμονής σας στην κλινική εξαρτάται από την μέθοδο της επέμβασης και από την κατάσταση της υγείας σας. Συνήθως σε ανοικτή επέμβαση απαιτούνται 7 ημέρες νοσηλείας (οπότε γίνεται και η αφαίρεση των ραμμάτων) και στις ενδοσκοπικές 3 ημέρες.

Μετά την επέμβαση

Παίρνοντας εξιτήριο θα λάβετε οδηγίες:

 • Αν παίρνατε αντιπηκτικά για το πότε είναι ασφαλές να τα ξεκινήσετε ξανά.
 • Για το πότε μπορείτε να ξεκινήσετε έντονη σωματική δραστηριότητα
 • Για την αντιβίωση που θα λάβετε μετεγχειρητικά
 • Για την παρακολούθηση σας από ογκολόγο σε περίπτωση που χειρουργηθήκατε για καρκίνο.

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενή;

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν εντελώς φυσιολογικά μετά την αφαίρεση τους ενός νεφρού. Θα πρέπει όμως να σε ετήσια βάση να παρακολουθούν την νεφρική τους λειτουργία με μια απλή εξέταση αίματος.

Επίσης θα πρέπει να ακολουθούν κάποιους οδηγίες ώστε να εξασφαλίσουν την φυσιολογική λειτουργία του εναπομείναντας νεφρού σε βάθος χρόνου. Οι πιο βασικές από αυτές είναι:

 • Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα
 • Υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλή σε λιπαρά.
 • Περιορισμό αλατιού και υψηλής κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών.
 • Τακτική άσκηση.