Νεφρουρητηρεκτομή

Νεφρουρητηρεκτομή

Τι είναι η νεφροουρητηρεκτομή;

Είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται ολόκληρος ο νεφρός μαζί με τον ουρητήρα του.

Πότε γίνεται νεφροουρητηρεκτομή;

Συνήθως νεφροουρητηρεκτομή γίνεται ως θεραπεία για τον ουροθηλιακό καρκίνο του νεφρού (νεφρική πύελος) ή του ουρητήρα, που είναι ένας ειδικός τύπος καρκίνου της αποχετευτικής μοίρας του νεφρού.

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Η τυπική προετοιμασία γίνεται μέσα στην κλινική. Αν παίρνεται κάποια αντιπηκτικά φάρμακα θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό της κλινικής.

Θα πρέπει παράλληλα, πριν την επέμβαση, να έχουν κατατεθεί για λογαριασμό σας φιάλες αίματος.

Αυτό μπορεί να γίνει σε οποιαδήποτε Δημόσιο Νοσοκομείο, που διαθέτει τμήμα αιμοδοσίας, αρκεί να δηλωθεί το ονοματεπώνυμο σας και η Κλινική στην οποία θα πραγματοποιηθεί η επέμβαση. Ο ακριβής αριθμός των φιαλών θα καθοριστεί από τον ιατρό της Κλινικής και θα ενημερωθείτε σχετικά.

Τι γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης;

H επέμβαση μπορεί να γίνει ανοικτά (με τομή στο δέρμα) ή λαπαροσκοπικά με γενική αναισθησία, δηλαδή θα κοιμάστε σε όλη τη διάρκεια του χειρουργείου.

 • Στην ανοικτή επέμβαση γίνεται είτε μια μεγάλη τομή στην κοιλιά, είτε δύο μικρότερες τομές ώστε να μπορεί ο χειρουργός να έχει πρόσβαση στον νεφρό και όλο το μήκος του ουρητήρα.
 • Στην λαπαροσκοπική μέθοδο γίνονται κάποιες μικρές τομές στο δέρμα από τις οποίες εισέρχονται η κάμερα, η οποία μεταφέρει μια εικόνα υψηλής ευκρίνειας σε μια οθόνη και τα εργαλεία που χρησιμοποιεί ο γιατρός και οι συνεργάτες του (συνήθως 2) για να κάνει την χειρουργική επέμβαση.

Στη νεφροουρητηρεκτομή ο χειρουργός αφαιρεί ολόκληρο το νεφρό μαζί με το λίπος που φυσιολογικά τον περιβάλει καθώς και ολόκληρο τον ουρητήρα μέχρι την κύστη μαζί με μικρό τμήμα της ουροδόχου κύστης στο οποίο εισέρχεται ο ουρητήρας. Μετά το χειρουργείο θα έχετε καθετήρα στην κύστη μέσω της ουρήθρας και παροχέτευση.

Ο χρόνος παραμονής σας στην κλινική εξαρτάται από την μέθοδο της επέμβασης και από την κατάσταση της υγείας σας.

Συνήθως σε ανοικτή επέμβαση απαιτούνται 7-10 ημέρες νοσηλείας και στην ενδοσκοπική 3-5 ημέρες.

Μετά την επέμβαση

Παίρνοντας εξιτήριο θα λάβετε οδηγίες:

 • Αν παίρνατε αντιπηκτικά για το πότε είναι ασφαλές να τα ξεκινήσετε ξανά.
 • Για το πότε μπορείτε να ξεκινήσετε έντονη σωματική δραστηριότητα
 • Για την αντιβίωση που θα λάβετε μετεγχειρητικά
 • Για την παραλαβή του ιστολογικού αποτελέσματος και την πιθανή ανάγκη για παρακολούθηση σας από ογκολόγο.
 • Για την παρακολούθηση με κυστεοσκοπήσεις καθώς υπάρχει πιθανότητα ο καρκίνος να υποτροπιάσει στην ουροδόχο κύστη

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενή;

Θα χρειαστεί τουλάχιστον 14 ημέρες μέχρι την επούλωση του τραύματος και τουλάχιστον 6 εβδομάδες μέχρι να αναρρώσετε πλήρως.

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν εντελώς φυσιολογικά μετά την αφαίρεση τους ενός νεφρού. Θα πρέπει όμως να σε ετήσια βάση να παρακολουθούν την νεφρική τους λειτουργία με μια απλή εξέταση αίματος.

Επίσης θα πρέπει να ακολουθούν κάποιους οδηγίες ώστε να εξασφαλίσουν την φυσιολογική λειτουργία του άλλου νεφρού σε βάθος χρόνου.Οι πιο βασικές από αυτές είναι:

 • Η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα
 • Υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και χαμηλή σε λιπαρά.
 • Περιορισμό αλατιού και υψηλής κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών.
 • Τακτική άσκηση.

Ακόμη είναι σημαντικό να παρακολουθήστε με αξονική τομογραφία και κάθε 3 μήνες αρχικά με κυστεοσκοπήσεις και κυτταρολογικές ούρων για την πιθανότητα υποτροπής του όγκου στην ουροδόχο κύστη ή σε άλλο σημείο του ουροποιητικού.