Ουρητηρολιθοθρυψία

Ουρητηρολιθοθρυψία

Τι είναι η ουρητηρολιθοθρυψία;

Η ουρητηρολιθοθρυψία είναι η επέμβαση κατά την οποία μέσω τηλεσκοπικής κάμερας (ουρητηροσκόπιο) διασπώνται και αφαιρούνται πέτρες που βρίσκονται μέσα στον ουρητήρα.

Πότε γίνεται η ουρητηρολιθοθρυψία;

Η ουρητηρολιθοθρυψία γίνεται για την αφαίρεση λίθων, που βρίσκονται στον ουρητήρα και προκαλούν απόφραξη στο νεφρό και είτε είναι μεγαλύτερες των 5 χιλιοστών είτε μικρότερες δεν μπορούν να αποβληθούν από μόνες τους μετά από ένα χρονικό διάστημα αναμονής.

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Η τυπική προετοιμασία γίνεται μέσα στην Κλινική. Αν παίρνετε κάποια αντιπηκτικά φάρμακα ή έχετε ενεργό ουρολοίμωξη θα πρέπει να ενημερώσετε τον ιατρό της Κλινικής.

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και θα κοιμάστε καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης. Αρχικά, ένα εύκαμπτο οδηγό σύρμα θα εισαχθεί στον ουρητήρα, μέσω κυστεοσκοπίου, από την ουροδόχο κύστη μέχρι το νεφρό με την καθοδήγηση ακτινοσκοπικού μηχανήματος. Στη συνέχεια, ένα ειδικό τηλεσκοπικό εργαλείο που λέγεται ουρητηροσκόπιο εισέρχεται στον ουρητήρα μέχρι την πέτρα, και τη διασπά με τη χρήση λέιζερ ή βαλλιστικού μηχανήματος. Τα θραύσματα αφαιρούνται με ειδικά εργαλεία. Συνήθως, στο τέλος του χειρουργείου αφήνεται ένας ουρητηρικός καθετήρας (stent) στον ουρητήρα και ένας καθετήρας στην κύστη.

Ο καθετήρας της κύστης αφαιρείται μετά από μία μέρα και στη συνέχεια μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας.

Μετά την επέμβαση

Θα κάνετε μια ακτινογραφία για τον έλεγχο υπολειμμάτων πέτρας και της θέσης του ουρητηρικού καθετήρα.
Παίρνοντας εξιτήριο θα λάβετε οδηγίες:

  • Αν παίρνατε αντιπηκτικά για το πότε είναι ασφαλές να τα ξεκινήσετε ξανά.
  • Για το πότε μπορείτε να ξεκινήσετε έντονη σωματική δραστηριότητα και να επιστρέψετε στην εργασία σας
  • Για την αντιβίωση που θα λάβετε μετεγχειρητικά
  • Θα προγραμματιστεί η αφαίρεση του ουρητηρικού καθετήρα συνήθως μετά 15-30 ημέρες.

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενή;

Θα πρέπει να πίνετε πολλά υγρά ώστε τα ούρα να είναι καθαρά. Συνήθως, η πλήρη ανάρρωση από το χειρουργείο απαιτεί τουλάχιστον 10 ημέρες και θα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας μετά από λίγες ημέρες.


Μπορεί να νιώσετε ήπια συμπτώματα κατά την ούρηση που θα οφείλονται στην ύπαρξη του ουρητηρικού καθετήρα και θα περάσουν μετά από μερικές ημέρες.