Τοποθέτηση ορχικού ενθέματος

Τοποθέτηση ορχικού ενθέματος

Τι είναι η τοποθέτηση ορχικού ενθέματος;

Η τοποθέτηση ορχικού ενθέματος είναι η επέμβαση κατά την οποία τοποθετείται ένας ψεύτικος όρχις από σιλικόνη στην ανατομική θέση που βρισκόταν ο παλαιός όρχις που αφαιρέθηκε.

Πότε γίνεται η τοποθέτηση ορχικού ενθέματος;

Η τοποθέτηση ορχικού ενθέματος γίνεται μετά (ή και στον ίδιο χειρουργικό χρόνο) την αφαίρεση του ενός όρχι για λόγους νέκρωσης, φλεγμονής ή καρκίνου.

Τι προετοιμασία χρειάζεται;

Η τυπική προετοιμασία γίνεται μέσα στην κλινική. Αν παίρνεται κάποια αντιπηκτικά φάρμακα θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό της κλινικής.

Τι γίνεται κατά τη διάρκεια της επέμβασης;

Η επέμβαση γίνεται είτε με γενική αναισθησία και θα κοιμάστε καθ’ όλη τη διάρκεια της επέμβασης, είτε με ραχιαία αναισθησία όπου θα είστε ξύπνιος κατά την επέμβαση αλλά δεν θα νοιώθετε πόνο από τη μέση και κάτω. Μέσω μιας μικρής τομής χαμηλά στη βουβωνική χώρα τοποθετείται το ορχικό ένθεμα στην περιοχή του οσχέου. Ο αυχένας της εισόδου του οσχέου κλείνεται με ραφές για να μην μετακινηθεί προς τα πάνω, ενώ και το ίδιο το ένθεμα καθηλώνεται με ραφές στο όσχεο για να μην μετακινείται. Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 30 λεπτά και ο μέσος χρόνος νοσηλείας είναι 1-2 ημέρες.

Μετά την επέμβαση

Παίρνοντας εξιτήριο θα λάβετε οδηγίες:

  • Αν παίρνατε αντιπηκτικά για το πότε είναι ασφαλές να τα ξεκινήσετε ξανά.
  • Για το πότε μπορείτε να ξεκινήσετε έντονη σωματική δραστηριότητα και να επιστρέψετε στην εργασία σας
  • Για την αντιβίωση που θα λάβετε μετεγχειρητικά
  • Αν έχουν χρησιμοποιηθεί μη απορροφήσιμα ράμματα θα πρέπει να αφαιρεθούν μετά 8-10 ημέρες

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενή;

Μπορεί να υπάρχει πόνος στη βουβωνική περιοχή και το όσχεο για 7-10 ημέρες που αντιμετωπίζεται με απλά παυσίπονα. Καλό είναι να απέχετε από την εργασία σας για 10 ημέρες και να αποφύγετε κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα ή άσκηση για 6 εβδομάδες.


Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι ο τεχνητός όρχις προσομοιάζει στην εξωτερική εμφάνιση τον φυσιολογικό αλλά δεν θα είναι το ίδιο στην ψηλάφηση.