Τοποθέτηση ταινίας ελεύθερη τάσης για την ακράτεια ούρων κατά την προσπάθεια

Τοποθέτηση ταινίας ελεύθερη τάσης για την ακράτεια ούρων κατά την προσπάθεια

Τι είναι Τοποθέτηση ταινίας ελεύθερη τάσης για την ακράτεια ούρων κατά την προσπάθεια;

Είναι η χειρουργική επέμβαση κατά την οποία τοποθετείται συνθετική ταινία στηρικτική της ουρήθρας της ασθενούς για να παρεμποδιστεί η απώλεια ούρων κατά την προσπάθεια όπως βήχας, άσκηση, το φτέρνισμα κτλ.

Πότε γίνεται;

Η επέμβαση αυτή ενδείκνυται για τις γυναίκες με ακράτεια ούρων κατά την προσπάθεια οι οποίες δεν έχουν νευρολογική νόσο που επηρεάζει την κατάσταση και δεν παρουσιάζουν πρόπτωση της κύστης.

Τι προετοιμασία χρειάζεται για την επέμβαση;

Κατά την εισαγωγή σας στην κλινική θα πραγματοποιηθούν

  • εξετάσεις αίματος,
  • ακτινογραφία θώρακος
  • και καρδιογράφημα.

Κάποιες φορές απαιτείται να διακόψετε την αντιπηκτική αγωγή σας, αν λαμβάνετε, κάποιες ημέρες πριν την επέμβαση. Ίσως χρειαστεί να την αντικαταστήσετε με ενέσεις στην κοιλιακή χώρα. Απαραίτητη για την διακοπή αυτή είναι η γνώμη του γιατρού της κλινικής.

Τι γίνεται κατά την διάρκεια της επέμβασης;

Για την επέμβαση απαιτείται γενική ή ραχιαία αναισθησία και η διάρκειά της κατά μέσο όρο είναι 30 λεπτά. Αρχικά, τοποθετούνται τα πόδια σε γυναικολογική θέση, αποστειρώνεται η περιοχή και εισάγεται καθετήρας στην ουροδόχο κύστη.  Διαμέσου τομής στο πρόσθιο τοίχωμα του κόλπου ενσωματώνεται συνθετική ταινία που υποστηρίζει την ουρήθρα και την διατηρεί σε σωστή θέση. Στο τέλος της επέμβασης τοποθετείται γάζα μέσα στον κόλπο η οποία αφαιρείται την επόμενη ημέρα. Η παραμονή στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο υπολογίζεται στις 2 ημέρες. Ο καθετήρας αφαιρείται συνήθως την επόμενη ημέρα της επέμβασης.

Δύο στις τρεις γυναίκες θα είναι τελείως στεγνές μετά την επέμβαση και το ένα τρίτο θα αναφέρει μικρή απώλεια ούρων.

Τι θα συμβεί μετά την επέμβαση;

Τις πρώτες μέρες μετά την επέμβαση υπάρχει πιθανότητα να έχετε αίσθημα καύσου στην ουρήθρα. Επίσης, η παρουσία καθετήρα μπορεί να προκαλέσει σπασμό της κύστης και έντονο πόνο, διάρκειας λίγων δευτερολέπτων που επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να βελτιωθούν με χορήγηση κατάλληλων φαρμάκων.
Μετά την αφαίρεση του καθετήρα ελέγχεται η ούρηση σας και με υπερηχογράφημα εξετάζεται εάν υπάρχει υπόλοιπο ούρων αμέσως μετά την ούρηση.
Με το εξιτήριο σας θα λάβετε και γραπτές οδηγίες για:

  1. την αντιβιοτική αγωγή που θα λάβετε
  2. το χρονικό διάστημα που χρειάζεται να απέχετε από σωματική καταπόνηση
  3. την ανάγκη για άφθονη λήψη υγρών

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον ιατρό της κλινικής για την επανέναρξη της αντιπηκτικής αγωγής.

Ποιες οι επιπτώσεις της επέμβασης στη ζωή του ασθενούς;

Η πλειοψηφία των ασθενών δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα μετά την επέμβαση. Σε λιγότερο από το 1/10 των ασθενών μπορεί να παρουσιαστούν πόνος στους μηρούς που αντιμετωπίζεται με κοινά αναλγητικά, παραμονή της ακράτειας αλλά και ατελή κένωση της ουροδόχου κύστης με ελαττωμένη ροή ούρων.

Όσον αφορά στη διατροφή μετά την επέμβαση :

  • θα πρέπει να λαμβάνετε περίπου στα 1500ml υγρών την ημέρα
  • να αποφεύγετε την λήψη καφέ,
  • να αποφεύγετε το κάπνισμα
  • να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ