Βιοψία Προστάτη

Βιοψία Προστάτη

Η διορθική βιοψία του προστάτη είναι μια εξέταση με την οποία λαμβάνονται δείγματα προστατικού ιστού που εξετάζονται στη συνέχεια με μικροσκόπιο για να καθοριστεί αν υπάρχουν καρκινικά κύτταρα ή όχι.

Η διορθική βιοψία του προστάτη εκτελείται από εξειδικευμένο ιατρό. Η όλη διαδικασία δεν απαιτεί νοσηλεία και διαρκεί συνολικά περίπου 30 λεπτά. Με τη βοήθεια μιας ειδικής κεφαλής υπερήχων που εισέρχεται από το ορθό, ο ιατρός εντοπίζει τον προστάτη και εν συνεχεία, με τη χρήση μιας λεπτής βελόνας προσαρμοσμένης σε ειδικό όργανο λαμβάνονται μικρά κομμάτια ιστού από τον προστάτη. Η εξέταση πραγματοποιείται υπό τοπική αναισθησία. Παρά τα όποια προληπτικά μέτρα, είναι δυνατόν να αισθανθεί κανείς πίεση στο ορθό (κατά την είσοδο της κεφαλής των υπερήχων), καθώς και μικρής διάρκειας πόνο (κάθε φορά που η βελόνα εισέρχεται στον αδένα για τη λήψη ενός δείγματος).

Προετοιμασία

Ενημερώστε τον ιατρό αν είστε αλλεργικοί σε οποιαδήποτε φάρμακο ή αν είχατε ποτέ προβλήματα αιμορραγίας που δεν σταματούσε. Επιπλέον αν παίρνετε ηπαρίνη ή οποιοδήποτε άλλο φάρμακο που επηρεάζει την πήξη του αίματος, όπως ασπιρίνη, κλοπιδογρέλη, τικλοδιπίνη, ασενοκουμαρόλη, δαβιγατράνη, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό τουλάχιστον 10 ημέρες πριν τη βιοψία για να λάβετε οδηγίες για την συνέχιση, διακοπή ή αντικατάσταση του συγκεκριμένου φαρμάκου. Μεγάλη σημασία έχει επίσης η ελαχιστοποίηση της πιθανότητας μόλυνσης του προστάτη (προστατίτιδα). Αυτό επιτυγχάνεται με τη χορήγηση αντιβίωσης από το στόμα, για 1ημέρες, πριν από τη βιοψία, και 2ημέρες μετά. Σημαντικός, τέλος, θεωρείται ο καθαρισμός του εντέρου, πριν από τη βιοψία, με υποκλυσμό.

Μετά την εξέταση

Τις πρώτες 4 ώρες μετά την εξέταση θα σας ζητηθεί να παραμείνετε στην κλινική για παρακολούθηση. Στη συνέχεια, και μετά την έξοδο από την κλινική, ο ασθενής πρέπει να λαμβάνει πολλά υγρά, προκειμένου να αποβληθούν τα υπολείμματα αίματος από την κύστη και την ουρήθρα. Επιβάλλεται, επίσης, η αποφυγή σεξουαλικής επαφής και κάθε σωματικής καταπόνησης (ιδιαίτερα η οδήγηση δικύκλου). Στην περίπτωση που εμφανιστούν επιπλοκές, όπως αιμορραγία από το ορθό, αιματουρία, πόνοι και κυρίως πυρετός πάνω από 38C, θα πρέπει κανείς να πληροφορήσει ή να επισκεφτεί αμέσως την κλινική.